PATRIKS SOUL FUNK SPECIAL
A site dedicated to the awesome soulfunk music from 1979 to 1986


Grooviga konvelut!

Konvelut

 

Min musiksmak innefattar egentligen allt från gregoriansk sång till heavy metal (nåja) men framför allt lyssnar jag mest på soul och funk.

Hur började då mitt intresse för denna hypnotiska och grooviga musik? Egentligen kan man säga att min kusin Johan hade ett visst finger med i spelet då han rekommenderade mig att börja lyssna på närradio som då fanns i Stockholm, närmare bestämt Disco 91. Året var 81-82. Innan närradion startade hade det funnits otaliga mer eller mindre bra piratstationer som Radio Frisco med flera som försökt sända amerikansk soul, funk och disco men utan att nå allt för stora lyssnarskaror.

Närradion startade till slut 79 med hjälp av stark politiskt uppbackning och efter ett riksdagsbeslut på två frekvenser, 88 MHz i Stockholms city och Järvasändaren väster om stan på 91.1 MHz,. En av de starkaste företrädarna var Fp-politikern Wikström och tanke var att man ville ge föreninglivet en chans att sända radio. I början var kyrkorna tillsammans med vissa minoritet de som hördes mest i etern men mycket snart skulle musiken flöda ut i radion! Problemet var bara att du måste tillhöra en förening för att sända. Vem som helst kunde alltså inte dra igång en häftig disco station. Detta kringgicks dock smart av de ambitiösa musik freaksen då man snabbt gick med i SVMGK (Spånga Vällingby Mini Golf Klubb) och liknande föreningar. Sen var det fritt fram att lira platter under denna täckmantel.

Disco 88 och SBC på 88:an med radiolegendenderna Jocke B och Mangan S (Disco 88) och Lasse Lundeberg och "Bagarn" (Torkel Odéen) (SBC) var de som satte igång det hela på allvar redan 79. De sände den senaste svarta dansmusiken i ett härligt tempo i kokande studios.

Det fanns flera musikstationer som startade, exempelvis MRS (Music Radio Service) 80 med Gagarin i spetesen och som fortfarande sänder radio samt Disco 91 (gamla Disco 88) för att nämna 2.

Just Disco 91 som sände på en av de två sändarna i Stockholm närmare bestämt Järvasändaren 91.1 MHz. (med futtiga 10 watt som uteffekt) var mycket bra. De spelade helt enkelt enormt bra musik! som bl.a. presenterades i diiiiscooolistan varje Söndag!!

Jag lyssnade även på FMAK med oslagbara "Mike Bike" som DJ, å helt enkelt crazy tävlingar som Mike hade (hitta okända bergstoppar i Sverige typ och vinna senaste maxin) och allmän feststämmning. Men det var disco 91 som tog mesta lyssningstiden av mig!! Å det gick inte å sitta still!!;)

Provlyssna nu på gamla sändningar från Disco 91! (128 kbps Mp3 format)

Mer gamla shower!

Surfa bara till Cityadions hemsida för att lyssna på gamla shower och framför allt gamla FMAK-sändningar, helt fantastiskt!


Är du ute efter stilla och meditativt skön musik så rekommenderar jag Merlin´s magic med titeln reiki, fantastisk musik!

 


A PBA Production | Copyright © 1999-2020 | All Rights Reserved | Updated 2006 03 18