PATRIKS SOUL FUNK SPECIAL
A site dedicated to the awesome soulfunk music from 1979 to 1986
Midnight starMantra

 

Funken utgrenar från soulmusiken, men är till skillnad från den mer upprorisk och frän. 1967 släppte "the godfather of funk" James Brown låten Cold Sweat som anses vara startskottet för musikstilen.

Musiken har starka influenser från den rytmiska och komplexa traditionella afrikanska musiken där varje instrument spelade en egen rytm som sedan likt pusselbitar sammanförs till ett härligt och glädjande gung.

Funken har sedan förändras och utvecklats i olika riktningar. Ibland är det svårt och höra skillnader mellan vad som är soul och vad som är funk då musiken har influerats från båda riktningarna. Oftast har dessa osynliga gränser skapat de bästa spåren enligt min mening. Grupper som Aurra, Bar-kays, Cameo, Mantra, Fatback, Starpoint, Ozone, ConFunkShun, Kvick mfl. gjorde suveräna album under sent 70-tal och tidigt 80-tal.

Jag lyssnar själv mest på 80-tals plattor framför 70-tals, helt enkelt pga av de är bättre. Däremot kan man i ibland hitta en groovigare, stökigt genuinare ton i de äldre plattorna än i de senare, exempelvis i "Get the funk out ma´face" med Brothers Johnson från -76.

Låtskrivarnas textval är väl inte alla gånger så oerhört djupsinniga, men det finns en hel del av det med. Fatbacks "Is this the future" från -83 tex. är en makalöst skön låt som dessutom har ett viktigt budskap om fred, rättvisa, och hopp. Däremot finns det mycket glädje i såväl funk som soul och det vill man ju ha!

Bäst blir det om man blandar en del funk och en del soul, då kan slutresultaten bli makalösa Maxisinglar som "I am somebody med Glenn Jones" (83), "Love you madely", med Candela (82), "You can doit´ med Voughan Mason (83), "Free and easy" med Plush (82; som ursprungligen släpptes av Rene & Angela 1980. Den här versionen är dock tempomässigt långsammare och bättre), "Put our heads toghether med O´jays (83), "Keep it comin", med Jones girls (82) och I´m in love" med Melba Moore (81) för att nämna bara ett fåtal i högen.

 


A PBA Production | Copyright © 1999-2020 | All Rights Reserved | Updated 2006 03 18